Yaşasın dondurma mevsimi geldi

Amsterdam Üniversitesi işbirliğiyle on yıl kadar önce yaptırdığı bir araştırmaya göre yoğurt, elma, çiko- lata gibi gıdalar arasında en çok mutluluk veren dondurma çıkmış...

 

Lezzet kadar sağlık da önemli

 

Verdiği keyif ve mutluluğun yanı sıra dondurulmuş yenebilen ender yiyeceklerden biri olan dondurma eğer kurallarına uygun yapılırsa sağlıklı bir besin aynı zamanda. İçeriğinde protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineralleri de barındırıyor.

 

Hamur işlerine, kızartmalara, tatlılara, özellikle baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılara düşkün bir kültürden geliyoruz. Ancak öte yandan biliyoruz ki saf bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan şekerin fazla kullanımı şişmanlığa yol açabiliyor. Özellikle de hareketimiz azsa, tükettiğimiz kadarını yakamıyor- sak..

 

 

 

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite büyük bir sorun. Ama Diyet üzerine yapılan kimi çalışmalar gösteriyor ki sevdiğimiz gıdaları diyetten hepten çıkarmamız da mümkün değil. Uzmanlara göre tatlı isteğini tümden bastırmak yerine daha az miktarda ve daha az kalorili olanlarını tüketmek daha iyi bir yol.

 

Diyetisyenler, sütlü tatlılar arasında kalsiyum içeriği yüksek olan dondurmanın glisemik endeksi old- ukça düşük ve doyurucu olması nedeniyle diğer sütlü tatlılar gibi ilk tercih olarak tüketilmesini öneriy- or. Ayrıca dondurmada doğal bulunan magnezyum denge sağlıyor.

 

Dondurma önerilen miktarlarda tüketildiğinde en düşük kalorili tatlılardan biri. Özellikle sütlü ve mey- veli seçenekleri daha az Kalori içeriyor.

 

Yemek üzerine tatlı ya da ara öğün atıştırmalık olarak tercih ettiğinizde iki top ya da bir küçük paketi aşmamak şartıyla tabii ki!

 

Bu yüzden de hem içeriğindeki vitamin ve mineral yoğunluğu hem de kilo kontrolüne yardımcı olma özelliğiyle sağlıklı beslenme dengesi açısından dondurma en iyi tatlı alternatiflerinden biri demek yanlış olmaz..